Kúrenie Klimatizáciou: Ako Šetriť na Nákladoch za Kúrenie Efektívnym Využitím Klimatizácie

Úspora elektriny v celej domácnosti

Zamýšľate sa nad tým, či je vykurovanie pomocou klimatizácie efektívne a ako ho správne realizovať? Účinnosť kúrenia závisí od typu klimatizácie, ale všeobecne platí, že vykurovanie na báze tepelného čerpadla je jedným z najefektívnejších a najekonomickejších spôsobov vykurovania. Náklady na chod klimatizačného systému pri vykurovaní sú často podstatne nižšie v porovnaní s inými bežnými metódami. Ako príklad, v porovnaní s plynovým kotlom môžete ušetriť až o polovicu. Rozdiel je ešte väčší, keď porovnávate s elektrickým priamotopom, kde sa náklady na prevádzku klimatizácie môžu znížiť až o 70 %, pričom sa zároveň zlepšuje tepelný komfort v interiéri. Ale poďme sa sústrediť na konkrétne čísla a fakty.

KLIMATISTIKO_GIA_THERMANSH_730x400-Photo-4x-by Nero AI Image Upscalerjpg

Teplo z klimatizačného zariadenia je k dispozícii prakticky okamžite po jeho zapnutí. Na rozdiel od tradičných vykurovacích systémov, ktoré potrebujú čas na spustenie a rozohriatie, klimatizácia začína okamžite vytvárať teplý prúd vzduchu, čím sa miestnosť zahrieva rýchlejšie. Tento proces je mimoriadne efektívny a okamžitý. K tomu, mnohé moderné jednotky ponúkajú aj pridané vymoženosti ako napríklad časovače, diaľkové ovládania alebo možnosť ovládania cez internetové pripojenie.

Ako to funguje?

Kúrenie klimatizáciou funguje na princípe takzvaného reverzného chladného cyklu. V jednoduchosti, toto je proces, ktorý umožňuje klimatizácii fungovať ako tepelné čerpadlo. Zatiaľ čo tradičná klimatizácia odvádza teplý vzduch z interiéru a chladí ho skôr, než ho vráti naspäť, v režime kúrenia tento proces funguje naopak.

Základné kroky:

  1. Odber Tepla: Klimatizácia vytiahne vzduch z vonkajšieho prostredia cez vonkajšiu jednotku. Dokonca aj pri nízkych teplotách, vzduch obsahuje určité množstvo tepla.
  2. Komprimácia: Vzduch prechádza cez kompresor, kde sa zvyšuje jeho tlak a tým aj teplota.
  3. Prenos Tepla: Tento teplý vzduch je potom prenesený do interiéru cez sériu cievok alebo výmenníkov tepla.
  4. Expanzia a Ochladenie: Na druhej strane cyklu, chladivo, ktoré prenieslo teplo, sa expanduje a ochladí, pripravené na ďalší cyklus.
  5. Cirkulácia Vzduchu: Vnútorná jednotka klimatizácie potom rovnomerne rozdeľuje teplý vzduch do interiéru.

Dôležité body:

  • Invertorové Technológie: Moderné invertorové klimatizácie sú efektívnejšie pri kúrení, pretože môžu prispôsobiť svoju výkonovú úroveň podľa potreby, čo šetrí energiu.
  • Eco-Friendly Chladivo: Mnohé nové modely používajú ekologické chladivo, ktoré je menej škodlivé pre životné prostredie.z-coho-sa-sklada-klimatizacia-smartsystems-Cartoon-4x-by Nero AI Image Upscalerjpg

V dôsledku toho je kúrenie klimatizáciou považované za pomerne energeticky efektívne, najmä v miernejších klimatických podmienkach. V extrémne chladných podmienkach však môže jeho efektívnosť klesnúť.

Klimatizácia v úlohe vzduchového filtru a ochrany proti plesniam

Klimatizačná jednotka nielenže ohrieva, ale aj čistí vzduch v obytnej zóne, za predpokladu, že je správne a pravidelne udržiavaná. Vybavená je filtrami, ktoré efektívne odstránia veľkú časť baktérií a prachových častíc, vytvárajúc tým zdravšie prostredie, obzvlášť pre osoby s alergiami alebo citlivosťou na prach. Navyše, klimatizácia pomáha v boji proti plesniam tým, že vydáva sušší vzduch. Je tak ideálna do miest s vyššou vlhkosťou, ako sú napríklad cihlové budovy, bytové priestory alebo rekreačné objekty.

Je však kľúčové pripomenúť, že tieto filtre vyžadujú pravidelnú údržbu. Ak sú zanedbané, môžu naopak podporovať šírenie prachu a mikróbiov. Pre správnu funkciu a kvalitu vytlačovaného vzduchu je nevyhnutné venovať pozornosť ich čisteniu. Pri dennej prevádzke v režime kúrenia sa napríklad odporúča čistenie vnútornej jednotky raz za mesiac a vonkajšej jednotky dvakrát ročne.


Výpočet výdavkov za kúrenie klimatizáciou môžete spočítať pomocou jednoduchého vzorca:

Celkové náklady na kúrenie = (Spotreba energie x Prevádzková doba) x Cena za kWh

Ak máte klimatizáciu s výkonom 1 kW, prevádzkovou dobou 5 hodín denne a cenou elektrickej energie 0,10 €/kWh, celkové náklady na kúrenie by boli:

(1 kW x 5 hod.) x 0,1 €/kWh = 0,5 €/deň

Tento výpočet je veľmi zjednodušený a slúži len pre odhad. Pre presnejšie výsledky je dobré konzultovať s odborníkom na klimatizácie.


kalkulacka-odvody-dane-vypocet-clanokWjpg